HAKKIMIZDA
SIKÇA SORULAN SORULAR
1.“genç fikir ivriz dergisi nedir?”
Güncel olarak www.gencfikirivriz.wixsite.com/siiredebiyat adresinde yayınlanan, Konya Ereğli İvriz Sosyal Bilimler Lisesi'nde kurulmuş bir online kültür sanat bilim edebiyat dergisidir.
2.“neden basılı değil de online?”
sanatımızın sayfalarla kısıtlanmasından yana değiliz. Online olması sayesinde müzik, sesli şiir, resim, fotoğraf, roman, öykü, şiir gibi içerikleri de sınırsız bir şekilde yayınlama imkanına sahibiz. Dünyada herkesin kolayca ulaşabileceği, herkesin bir tık yakınındaki bir dergi olmak da işimize geliyor diyebiliriz.
3.“ne tür içerikler yayınlıyorsunuz?”
şiir, öykü, resim, fotoğraf, makale, roman, deneme, tiyatro, gezi yazısı, eleştiri, sesli şiir, müzik…kısaca sergileyebileceğiniz her türlü bilim veya sanat eseri.
4.“eserleri alırken ne tür kriterler gözetiyorsunuz?”
Etik değerler çerçevesinde konu ve kelime sınırı olmaksızın gönderilen eserleri yayınlıyoruz. Ayrıca yazılı eserlerde ekran görüntüsü şeklinde veya isimsiz gönderilen eserleri kabul etmiyoruz.
5.“eserlerimizi nasıl gönderebiliriz?”
gencfikirivriz@gmail.com adresinden istediğiniz eserinizi gönderebilirsiniz.
6. Sadece gençler mi eser verebiliyor? Malum, adınız genç fikir..
Bizim bir sloganımız var: yaşı kaç olursa olsun fikri hep genç kalanlara... Öyle ki dergimizde 82 yaşındaki halk şairi Hasan Elalmış, 70 küsür yaşlarındaki psikolog yazar Tuncel Altınköprü de eser veriyor. Öte yandan edebiyata sanata daha yeni başlamış, yeteneğini daha yeni keşfetmiş çok genç soluklar da mevcut aramızda. 7'den 82’ye kapımız herkese açık.
7.“genç fikir’i anladık da İvriz nerden geliyor?”
İvriz bizim okulumuzun adı. Konya Ereğli İvriz Sosyal Bilimler Lisesi. Dergimiz bu okulda doğdu ve gelişti.
8.“eserlerimizi yayınlarken ücret ödememiz gerekiyor mu? Ya da yazarlarınıza ücret ödemesi yapıyor musunuz?” Genç Fikir İvriz Dergisi olarak sanatın ticarileşmesine karşıyız. Tamamen gönüllü olarak çalışmaktayız. Ayrıca dergimiz hiçbir ticari ya da maddi amaç gütmemektedir.
9.“Dergi olarak amacınız nedir? Neden doğdu bu dergi?”
İlk başladığımızda amacımız, keşfedilmemiş yetenekleri ortaya çıkarmaktı. Defter köşelerinde kalan şiirleri, çizilip bırakılan resimleri kitlelerle buluşturmak. Bu amacımızda halen ısrarlıyız. Bir diğer amacımız ise; yayınevi kapılarından kovulmalara, sanatı ticarete çevirenlere, amacından saptıranlara son verip, genç sanatçılara tüm dünyaya seslerini duyurabilecekleri özgür bir ortam yaratmak. Tüm sanatçıların sanatlarını sergileyebilecekleri küresel bir platform olmak.
10.“ne zamandan beri varsınız, o zamandan bugüne neler yaptınız?”
yaklaşık 2 sene önce başladık bu yolculuğumuza. Ve o günden beri yüzlerce şiir, onlarca öykü, resim, fotoğraf, bilimsel yazı, serbest kültürel anlatı yayımlandı dergimizde. Ayrıca Umut Yolcuları adlı bir roman, sesli şiirler ve müzikler sanatseverlerle buluştu. Onlarca yazar, şair ve ressamla çalıştık, çalışıyoruz.
11. “güncellemeleriniz yani sayılarınız ne sıklıkta yayınlanıyor, ayda bir, iki ayda bir?”
Kendimize asla böyle bir sınır koymadık. Sonuçta sanatçılar makine değildir. Ayrıca biz öğrenci insanlarız. Sınav dönemleri sayılarımız gecikebiliyor. Ancak genel olarak ayda bir, iki ayda bir sürelerle yayınlanıyor.
12.“sosyal medya hesaplarınız neler?”
instagram, facebook, twitter ve youtube adreslerimiz @gencfikirivrizdergisi. Ayrıca youtube kanalımızda güncel olarak sesli şiir, rap müzik, göçmen videoları, küresel ısınma, greta thunberg gibi konularda aktif içerik üretiyoruz. Abone olarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz”
Aklınıza takılan sorular varsa yorum kısmına yazabilir ya da gencfikirivriz@gmail.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz...
Kurucu Yayın Yönetmenimiz İlker Keleş'in kaleminden;
TÜM HİKAYEMİZ!
“Her şey bir adımla başlar!” İşte bu sloganla çıkmıştık yola yaklaşık 4 sene önce. Evet küçük bir adımla başladık her şeye; İvriz Sosyal Bilimler Lisesi’nde. 9. sınıfa gidiyordum o zaman. Birikmişti yazdığım şiirler, öyküler. Çevremde bir sürü öğrenci arkadaşım yazıyor, çiziyor, üretiyor ama olduğu yerde kalıyordu yaptıklarımız. Bunların sergilenmesi lazımdı. Defter köşelerinden, resim defterlerinden dışarı çıkmalıydı ürettiklerimiz. İyi ama nasıl olacaktı bu? Görmüyor muyduk büyük dergileri; kendilerine bir yazar grubu oluşturmuşlar, ne genç sanatçılara yer veriyorlar, ne bir şans tanıyorlardı yenilere. İlla adı duyulmuş yazar istiyorlardı. Yayınevleri de öyle değil miydi? Gençliğinde yayınevi kapılarından kovulan, değeri bilinmeyen kaç sanatçımız vardı kim bilir?
Yavaş yavaş olgunlaşıyordu zihnimde kendimize ait özgür bir dergi oluşturma fikri. Lakin basılı, süreli olmamalıydı. Bu işe ticari amaç girmemeliydi. Ne kadar sattık, ne kar edeceğiz… Sanatın ruhuna aykırıydı bunlar. Dergimiz -genç sanatçıların özgür dergisi- online olacaktı!
Böylece hem takılmayacaktık sayfa sınırına, istediğimiz kadar paylaşacaktık eserlerimizi; hem de ücretsiz, geniş kapsamlı bir dergi olacaktık tüm dünyanın ulaşabileceği.
Arkadaşlarıma ve hocalarıma açtığımda bu fikrimi; gerçekten destek verdi birçoğu. Neden olmasındı? İlk baştan beri yanımda duran, yola birlikte çıktığımız sevgili Yusuf Arslan, Kardelen Köse, Oğuzhan Gazi Okumuş, her zaman arkamızda duran değerli edebiyat hocam Nuran Kılıçarslan ve adını saymakla bitiremeyeceğim daha birçok emektar dosta buradan tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.
İlk adımı atmış olduk böylece. Sınıf sınıf dolaşıp paylaştık kafamızdaki dergi fikrini. Sıfırdan website kurma çalışmalarına başladık bir yandan da. Teşviklendirici yarışmalar düzenledik okul içinde. Adım adım gerçekleşmeye başlıyordu “gizli yetenekleri ortaya çıkarma” amacımız.
Yazdıklarını, çizdiklerini getirmeye koyuldu herkes dört bir koldan. Önümüzde ‘gençlerin sesini taşıyan’ sanat dolu koca bir yığın bulduk iki ay içerisinde. Web site çalışmalarını bitirdik. Artık Genç Fikir İvriz Dergisi fiilen yayındaydı!
Yeni sloganımız “genç sanatçıların yükselen sesi, Genç Fikir İvriz Dergisi” idi. Evet Konya Ereğli’de 400 nüfuslu bir okulda ilk adımını attığımız dergi, kısa zamanda Türkiye’nin birçok yerinden şair ve yazarların ilgi odağı oldu. Yakın zamanda dergimiz okul, şehir sınırlarını aştı. Sayılarımız ayda bir, iki ayda bir çıkıyordu ve gittikçe daha çok genç sanatçının sesi genç fikir’de yükselmeye devam ediyordu.
Sanatın sadece bir yanını değil, olabildiğince çok türünü bir araya getirmeye çalışıyorduk. Sanat sadece şiirden, öyküden ibaret değildi. Resim, fotoğraf, deneme, tiyatro, sesli şiir, müzik gibi içeriklerin yanı sıra roman bile yayınlamaya başlamıştık. Ülkenin dört bir yanından bizim gibi genç sanatçılar eserleriyle dergimizi büyütmeyi sürdürüyorlardı.
5. Sayımızda sevgili Yusuf İslam’ın sayesinde dergimiz çok önemli bir sıfata daha kavuştu: Bilim! Kaleme aldığı “Uzay Tarihi” serisiyle dergimize büyük nitelik kazandırdı. Böylece artık hem sanat, hem bilim bir aradaydı: online kültür sanat bilim edebiyat dergisi’ydik artık! Yine 5. Sayımızda dergimiz bir romanla buluştu. Evet online bir roman. Demirhan Atilla’nın yazdığı “Umut Yolcuları”. Şimdilerde Ritim Sanat Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. Umut Yolcuları romanı sayesinde online bir dergi olmanın bir avantajını daha tatmış olduk.
Sonrasında altıncı, yedinci sayılar… Hepsinde onlarca şahane eser... Sekizinci sayımızda aramıza 74 yaşındaki psikolog yazar Tuncel Altınköprü katıldı. 9. Sayımızda 82 yaşındaki halk şairi Hasan Elalmış katıldı dergimize. Ve böylece Genç Fikir İvriz Dergisi “yaşı kaç olursa olsun fikri hep genç kalanlara” hitap ettiğini kanıtlamış oldu.
Ve şimdi değerli dostlarım; 10. Sayımızdayız! Her şeye bir adımla başladık, nice yollardan geçtik, adımlarımız çoğaldı, sesimiz yükseldi… Genç sanatçıların yükselen sesi tam 10. sayısında!
“yeni nesil neler üretiyor, yeni nesli takip edemiyorum” diyenler için dergimizle birlikte artık bu sorun ortadan kalkmış oldu.
10. SAYI EDİTÖR YAZISINDAN / İLKER KELEŞ
Dergimiz hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olmak için diğer editör yazılarımızı da okuyabilirsiniz.